torsdag den 29. december 2016

Asbestsaneringen

Asbestsaneringen

Dette bliver svært at beskrive og samtidig formidle videre, hvor utrygge og angste beboerne har været, og hvor rædselsfuldt fsb og Rambøll har håndteret situationen og beboerne. 

Først en beskrivelse af opgaven med asbesthåndteringen:

De gamle ventilationskanaler i lejlighederne var forede med asbest, ligesom der om rør (hvor de går gennem etagerne) og rørbuk i kælderen er asbest - og så er der asbest i taget.
I lejlighederne har man saneret for asbest i kanaler og ved rør. Man har deuden arbejdet med asbest på taget, da man har gennemboret ned til lejligheder og opgange. ”Vores” del (fase 1) af saneringen omfatter Stengavl, Vingegavl og Tingbjerg Ås. 


Den eksisterende ventilationskanal foret med asbest
Arbejdet tager sin begyndelse i april, hvor man sanerer i to blokke i Tingbjerg Ås. Derefter går man videre til Stengavl. 
Vi kan alle se, at der laves beskidt arbejde, da man hænger et stykke plastik op foran køkkendøren (de gamle kanaler var i køkkenerne). Vi kan også godt se, at man taper et stykke plastik rundt om arbejdsområdet. Dog er der vidnebesretnnger, der fortæller, at de kun har set plastik foran køkkendøren, ikke inde i køkkenet. 
Uanset om der har været tapet et stykke plastik om arbejdetsområdet eller ej, så har intet plastik sluttet tæt.


Problemet er, at INGEN er blevet informeret om, at der skulle asbestsaneres i vores boliger og vi har derfor ikke haft muligheden for at vælge, om vi ville opholde os i vore boliger under saneringen - ligesom vi heller ikke har haft mulighed for at tømme vores køkkener for madvarer og andet indhold.

At man ikke har har sikret arbejdsområdet er slemt i sig selv, men når beboere oven i købet kan fortælle om, hvordan de har kunne bevæge sige ind og ud af køkkenet - endda opholde sig i køkkenet - mens der blev arbejdet, så kan man undre sig over, hvordan man i byggeledelse og hos bygherre vedholder at alt er sket efter reglerne. 

- Ingen tætsluttende sluser
- Der har ingen steder været en tydelig afmærkning eller tydelige advarsler om asbestsanering.
- Ingen varsling med beskrivelse af arbejdets natur
- Ingen sluser, hvor arbejderne kunne tage værn og beskyttelsesbeklædning af
- Man har bevæget sig rundt i boliger og opgange med arbejdstøjet på
- Ingen prøvetagning, så man kunne fastslå, at boligerne var rene

Ved gennemboring af tag ned til lejligheder og opgange har der ingen former for afdækning været, hverken inde eller ude.


Arbejdet på taget har til dels været foretaget af udenlandsk arbejdskraft, der tydeligvis ikke har været klar over, hvad de havde med at gøre. 

Håndværkere fra ventilationsfirmaet fortæller, at de har haft den oplevelse, at være nødt til at stoppe de udenlandske håndværkere, da de stod og bankede på asbesten uden beskyttelse og uden afskærmning. Asbest jo er farligt og måden de arbejdede med det på, var virkelig ikke efter reglerne.
De udenlandske arbejdere var i øvrigt kun iført en alm. hvid maske for mund og næse. 
Ventilationsfolkene har indberettet op til flere APV’ere, som siden er gået til Arbejdstilsynet. 
Disse indberetninger må ligge hos Arbejdstilsynet (APV= Arbejdsplads Vurdering)


Gennemboring af tag. Billedet er taget inde i en bolig.
Både opgange og lejligheder på 2. sal har været fyldt med skidt og møg fra boringerne gennem taget, men ingen ved, hvad det skidt og møg har indeholdt, eller i hvilke mængder.


Skidt og møg inde i en bolig. Dette kom beboere hjem til efter endt arbejdsdag.
Også arbejdet i kælderen er varetaget noget lemfældigt. Dette blev jeg gjort opmærksom på af en håndværker, der har arbejdet med sanering i mange år. Han var dybt bekymret for beboerne og fortalte,at måden man har håndteret de asbestforede rør her, bestemt ikke er måden man gør det på.



Altså - for at summere op: Man asbestsanerede i Åsen og i Stengavl helt uden vi var klar over, hvad der foregik eller i hvilket omfang. Dette foregik for Åsen i april og for Stengavl i maj.

I juni går man så videre til Vingegavl og her sker der ting, der gør, at det går op for os, hvad der foregår og at man ikke blot har undladt at informere - man begynder også at lyve om asbestsaneringen. 
Vingegavl har husnumrene 1-11, altså 6 opgange. Asbestsaneringen begynder i nr. 11. Under arbejdet er man så sjusket med asbestaffaldet, at man efterlader det på gaden, hvor nogle beboere undrer sig over det gule tape om poserne. Bliver her asbestsaneret? Er det dét mændene i ”rumdragter” foretager sig?

Foran en opgang står to arbejdere - med åndedrætsværn på - og lægger deres dragter i en pose. Posen med affald blev til en hel del i løbet af den uge, inden det blev fjernet.


Beboerne i Vingegavl begynder nu at røre på sig. De tager billeder af affaldet og de to mænd, og kontakter derefter Claus Olsen fra fsb for at høre om asbestsaneringen. Både han og ejendomskontoret herude nægtede at kende til asbestsaneringen.
På byggeudvalgsmødet (efterfølgende) gik man meget let hen over problemet - "der var ikke noget problem".

En beboer kontakter derefter alle mulige instanser - alt fra embedslæge til teknisk forvaltning, boligkommisionen og beboerklagenævn - uden held. Ingen vil reagere og ingen gør noget. Nogle har for lang sagbehandlingstid, andre henviser til andre instanser.
Først da beboerne kontakter Arbejdstilsynet, bliver der reageret. De kommer på besøg og dette besøg munder ud i et strakspåbud: Man skal sørge for at etablere en ekstra sluse, som skal fungere som skifterum, så arbejderne kan tage beskyttelsesdragterne af, inden de bevæger sig rundt uden for arbejdsområdet.

At der ikke var tydelig afmærkning og oplysning om arbejdets beskaffenhed, er der ingen, der siger noget til. Det påpeges heller ikke, at det ikke er efter reglerne, at der arbejdes i et lokale fyldt med mad.

Ingen taler om arbejdet på taget og ingen taler om det forestående arbejde i kældrene....
I afd.bestyrelsen hører vi intet om alt dette, ligesom vi heller intet hører om hverken beboerne eller strakspåbudet.

Vi går ud fra  - med de mange klager og Arbejdstilsynets besøg - at fsb og Rambøll nu indser, at de ikke længere kan skjule asbestarbejdet.

Fsb har siden udtalt, at straks man indså problemerne, stoppede de arbejdet for at rette op. Dette er ikke sandt. Årsagen til, at det gik, som det gik, er følgende:

Første gang, ordet ”asbest” optræder nogen steder, er på en ”afvarsling” af arbejdet. Den bliver uddelt i Vingegavl 9 efter beboerne her (via deres advokat) har fået  arbejdet stoppet. Vi modtager derefter alle en skrivelse om et infomøde vedr. asbestsaneringen.
Arbejdet stoppes altså p.g.a. beboernes indsats og henvendelse fra advokat. Ikke fordi fsb har reageret.

Ikke desto mindre: Arbejdet stopper og at der bliver taget (de af beboerne krævede) prøver.
Ingen ved dog, om disse prøver er blevet taget i alle lejligheder.
Fsb og Rambøll siger, at der er taget prøver i alle lejligheder, men da vores tillid på dette punkt nærmest er ikke-eksisterende og ingen kan bevidne prøvetagningen, så må vi sige, at vi stiller store spørgsmålstegn ved prøvernes beskaffenhed og prøvetagernes uvildighed.

Dertil skal lægges, at for Tingbjerg Ås og Stengavl gik der der 1½-2 måneder, inden der blev taget prøver. Spørgsmålet er så, hvor meget man kan bruge netop disse prøver til. Oven i købet fandt man positive prøver i Stengavl. Med tiden, der er passeret, inden prøverne blev taget - og aktiviteter i boligerne (støvsugning, madlavning, rengøring m.m.), hvordan kan man så være sikker på, at der ikke har har været mange flere med mangelfuld rengøring efter sanering - måske endda alle. Det er ikke til at sige og dét igen skaber stor utryghed.

Fsb afholdt beboermøde, der skulle klarlægge problematikken omkring asbestarbejdet og berolige beboerne. Dette lykkedes dog ikke, for når prøverne blev taget af selv samme firma som foretog asbestsaneringen og når Claus Olsen fra fsb kommer med udtalelser om, at ”havde ingen set de poser, så havde vi kunne gennemføre arbejdet uden problemer”, så bliver beboerne ikke roligere. Når det så ydermere viser sig, at prøverne er blevet taget mange uger efter saneringen, så giver tingene ingen mening.
Det viste sig oven i købet, at der i to tilfælde var positive prøver.

Prøverne blev kun taget i køkkenerne. Ikke i opgange og ikke i de rum, der blev berørte af genneboring af taget.

Dagen efter beboermødet ringer det på hos en beboer i Stengavl. Man vil gerne gøre rent. Beboeren fortæller lidt forvirret, at håndværkeren, der var i lejligheden tidligere  dagen, har gjort rent efter sig, så det er ikke nødvendigt. Alligevel vil vedkommende gerne ind. Der skal gøres rent.
"Okay", tænker beboeren. "Det er da fint, at de er så flittige" - rengøringsmanden bliver lukket ind og da han kommer op i lejligheden, beder han beboeren om at tage sine børn og gå ind i et rum og lukke døren. Forvirret igen spørger beboeren hvorfor, han beder om dette  og får så at vide, at der skal gøres rent for asbestfibre i køkkenet.
Oprørt ringer beboeren til en nabo (der på det tidspunkt medlem af afd.bestyelsen), som straks løber op.
I mellemtiden er en medarbejder fra firmaet, som udførte asbestarbejdet, dukket op.

Der bliver talt om situationen med medarbejderen og han udtaler, at det virkelig ikke er godt, at vi har boet i vores lejligheder, mens der er blevet asbestsaneret. Det undrer vi os naturligvis over, da vi på mødet dagen i forvejen havde fået oplyst, at det absolut var sikkert at bo i boligerne.

Medarbejderen kunne godt forstå vores ængstelse og fortalte, at han slet ikke kunne forstå, hvorfor, vi var i vores lejligeheder.
Beboeren blev endnu mere oprørt og ville gerne være sikker på, man nu fik rengjort grundigt nok. Det blev aftalt at prøvesvarene ville blive udleveret dagen efter. Da beboeren ikke ville være hjemme, blev det også aftalt, at naboen ville få svaret. Ikke få det udleveret, men få lov til at se det.

Næste dag mødte naboen medarbejderen på gaden - han havde prøvesvar, som han fandt frem på sin mobiltelefon. Naboen nåede ikke at se hele dokumentet (det gik lidt hurtigt med at zoome ind), men så blot antal asbestfibre: Antallet var 0,0.
"Det er fint", sagde naboen, "det vil jeg give videre", hvortil medarbejderen bemærkede: "Du RINGER, ikke?"
"Ja, vil vil vel ikke have noget på skrift", siger naboen spøgende. "Haha, nej" grinede medarbejderen.

Beboeren blev tilbudt kr. 2.000 i kompensation.....men fik dem aldrig.

P.t. (december og januar) er de i gang med at fjerne asbest i etagedæk på badeværelser, hvor de fjerner gamle rør. Disse rør er ikke pakkede ind. De bliver båret ud og ned gennem opgange og lagt i en trillebør på gaden, mens man arbejder videre i de næste lejligheder.

Vi har haft denne asbest-snak med byggeledelsen mange gange og hver gang bagateliserer man problemerne. I fsb nægter man fortsat at have fortiet og løjet, ligesom man stadig fastholder, at alle regler er fulgt.

Vi har læst på lektien og har fundet følgende love:

BEK 1792 af 18/12-2015, Bekendtgørelse om asbest:

Kapitel 3, § 7, stk. 1:  Arbejdet skal tilrettelægges og udføres på en sådan måde, at det i videst muligt omfang sikres, at personer på arbejdspladsen og i omgivelserne ikke udsættes for eller kan blive udsat for støv fra asbest eller asbestholdige materialer.

Kapitel 3, § 7, stk. 2: Antallet af personer, der udsættes for eller kan blive udsat for støv fra asbest eller asbestholdigt materiale skal begrænses til et minimum.

Kapitel 3, § 10: I arbejdslokaler eller områder, hvor der er risiko for forurening fra støv fra asbest eller asbestholdige materialer, må der ikke ryges, spises eller drikkes, ligesom opbevaring af tobak, mad og drikkevarer ikke må finde sted.

Kapitel 5, § 19: Personlige værnemidler skal skiftes hyppigt og må ikke bæres under spisepauser. Personlige værnemidler må ikke bæres uden for det sted, hvor arbejdet med asbest eller asbestholdige materialer foregår. Før personlige værnemidler tages af, skal de rengøres for støv.
Kapitel 5, § 22: På arbejdsstedet må andre personer end de, der udfører arbejdet med asbest eller asbestholdigt materiale eller nødvendigt arbejde i forbindelse hermed, ikke opholde sig så nær arbejdet, at de udsættes for sundhedsfarlig påvirkning.
Stk. 2. Ved nedrivningsarbejder, hvor støv fra asbest eller asbestholdige materialer forekommer i væsentligt omfang, skal det pågældende arbejdssted afskærmes fra omgivelserne ved hjælp af et telt eller lignende, der er uigennemtrængeligt for støv. Adgang til teltet skal ske gennem en luftsluse, og ventilation af teltet skal foretages således, at et undertryk hindrer spredning af støv til andre områder.

Stk. 3. Under arbejdet med asbest eller asbestholdigt materiale skal der opsættes advarselsskilt samt supplerende skilt med teksten »PAS PÅ. ASBESTARBEJDE. INGEN ADGANG FOR UVEDKOMMENDE«. Der henvises til bekendtgørelsen om sikkerhedsskiltning og anden form for signalgivning.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar